Pictura abstractă este una dintre cele mai fascinante – și neînțelese – forme pe care le are arta.

După cum am menționat în articolul De ce valorează atât de mult lucrările care par a fi pictate de copii? sunt oameni care îl iubesc sau îl urăsc, dar până la urmă nu trece niciodată neobservat.

Cu siguranță dacă ai văzut vreodată acest tip de lucrare ți-ai pus întrebări de genul: „Ce naiba e asta? Este un apus sau o femeie goală?” Ce ar trebui să văd? Etc”.

Deși la sfârșitul majorității acestor îndoieli se poate răspunde prin principiul clasic că „arta este subiectivă”, în realitate, există modalități de a pătrunde mai adânc în lucrare.

Stilul artistic – Aprofundarea în arta abstractă_Amenajari interioare Utopian Construct
Stilul artistic – Aprofundarea în arta abstractă_Amenajari interioare Utopian Construct
Stilul artistic – Aprofundarea în arta abstractă

Din acest motiv, astăzi vă aducem un articol care vă va ajuta să înțelegeți mai bine arta abstractă.

Clarificare: Acesta este doar un ghid de bază pentru începători. Dacă sunteți o persoană cu cunoștințe anterioare, este posibil ca acest articol să nu fie ceea ce vă așteptați. Totuși, este o idee bună să reafirmăm unele dintre principii.

Originea

Pentru a înțelege arta abstractă, este important să-i cunoaștem originea și evoluția.

Timp de secole, pictura și arta, în general, au avut un obiectiv foarte asemănător cu ceea ce dăm noi fotografiei astăzi: încercarea de a surprinde realitatea așa cum este.

Artiștii acestei perioade s-au remarcat prin abilitatea lor tehnică și capacitatea de a portretiza formele în cel mai realist mod posibil; iar din când în când, creativitatea lui era pusă în valoare.

Deși acest principiu a durat intact multe secole, odată cu trecerea timpului picturile au încetat să mai fie mai puțin realiste și au explorat mai mult aspectul estetic.

Unul dintre momentele cheie ale acestei schimbări a fost făcut de Monet și Renoir odată cu nașterea impresionismului în secolul al XIX-lea.

Aceste lucrări, deși nu complet abstracte, și-au arătat deja intenția de a evidenția alte elemente din afara figurii. De exemplu, culorile, descompunerea luminii și liniile.

Odată cu începutul masificării fotografiei, motivația a priori a artiștilor de a portretiza în cel mai realist mod posibil a ajuns pe fundal.

De aceea vedem lucrări mult mai creative și interesante din punct de vedere vizual, ca în cazul lui Van Gogh și Paul Cézanne.

Deja la începutul secolului al XX-lea, arta abstractă a apărut așa cum o cunoaștem. Cu mișcări precum cubismul și expresionismul, subiectivitatea și distorsiunea au devenit constante.

Dar abia la sosirea expresionismului abstract și picturii de acțiune, experiența a fost complet eliminată și au fost evaluate elemente din afara operei.

Astăzi, arta abstractă nu se limitează doar la pictură, ci poate fi văzută și în sculptură, fotografie și muzică.

Cum să o interpretez?

Când se uită la orice operă de artă, prima întrebare pe care o pun majoritatea oamenilor este: „Despre ce este vorba?” Deși este un loc bun pentru a începe în multe cazuri, adevărul nu te va duce prea departe când vezi lucrări abstracte, cu excepția cazului în care ești dispus să gândești mai creativ.

O particularitate frecventă în arta abstractă este că nu conțin elemente comune.

Adică lucruri precum flori, oameni, peisaje etc. Din acest motiv, este necesar să țineți cont de faptul că nu toate interpretările pot fi făcute dintr-o abordare realistă.

De exemplu, pentru mulți un Pollock sau un Kline transmit mișcare, între timp, un Kandinsky reprezintă sinteza.

Deci, cum să o interpretăm? Răspunsul este: depinde deoarece fiecare lucrare are particularitățile ei.

Dar pentru inceput poti pune intrebari de tipul Ce imi transmite? Care este contextul lui? Ce elemente pure folosește: culoare, linie, textură etc.? Cum ma simt? Îmi place asta? etc.

În următoarele puncte, vom aprofunda aceste întrebări.

Este important de reținut că atunci când arta este înțeleasă ca fiind mai mult decât o creație izolată, atemporală, fără context, este aproape sigur că totul începe să aibă sens.


Vezi cateva din lucrarile noastre de amenajari interioare si exterioare pe care echipele noastre le-au efectuat  mai jos 

 

Acordați atenție și eliberați mintea

Din anumite motive se numește „artă abstractă” și nu numai pentru că sună frumos…

Stilul depictură contemporană de artă abstractă necesită un efort de concentrare și „abstracție” (merită redundanța), din partea privitorului.

Deși la prima vedere s-ar putea să nu găsiți niciun sens în ceea ce observați, asta nu înseamnă că nu există. Dacă ți se întâmplă asta, continuă să încerci.

În mod similar, în legătură cu acest punct, fă-ți timp. Dacă mergi la o expoziție sau la un muzeu, nu te mai uita la ceas la fiecare 5 minute și dă-ți drumul.

Experiența contează

Când evaluăm munca, este normal să ne concentrăm doar pe ceea ce este tangibil, dar când vorbim despre artă abstractă contează foarte mult felul în care o vezi și experiența în sine.

Criticul de artă Allen Craig explică acest punct după cum urmează:

„Multe picturi abstracte celebre nu sunt simple imagini care evocă amintiri concrete. Ele sunt de fapt făcute pentru a comunica cu partea ta inconștientă. „

De exemplu, este mai probabil să fii lovit de un număr mare de oameni din cameră pentru a vedea Mona Lisa decât pictura în sine.

Același lucru este valabil și pentru arta abstractă: culorile și dimensiunea vă pot transmite mai mult decât loviturile.

Înțelegeți Contextul

Sunt momente când, pentru a înțelege o operă, nu este suficient să ne punem toată atenția asupra picturii și să încercăm să-i găsim sens, ci trebuie să aflăm și mai multe despre ceea ce a vrut să ne transmită artistul.

Dacă mergi la o expoziție, cu siguranță vei găsi o broșură sau un cartonaș lipit pe perete cu o explicație mai mult sau mai puțin generală a semnificației lucrării și a modului în care a fost realizată. Dacă da, încercați să-l citiți, deoarece vă va servi drept ghid pentru interpretare.

Apropo, nu este întotdeauna necesar să acordăm atenție titlului picturilor, mai ales dacă vorbim de expresionism abstract.

Mulți artiști ai acestei mișcări obișnuiau să-și numească lucrările cu numere sau culori, pentru ca privitorul să nu fie distras; deși, desigur, există câteva excepții.

Nu denigrați niciodată artistul

Mulți dintre cei care nu înțeleg acest tip de artă fac comentarii de genul „Nepoata mea de 7 ani poate face asta sau mai mult”.

Dar realitatea este că marea majoritate a artiștilor abstracti sunt mari desenatori și pictori cu abilități înnăscute.

Kandinsky a spus-o foarte bine:

„Este mai ușor să desenezi cu măiestrie un trandafir sau să pictezi un portret splendid decât să faci o pictură abstractă destul de acceptabilă, de aceea, dintre toate artele, pictura abstractă este cea mai dificilă”.

Da, există lucrări pline de perii aleatorii care probabil nu au durat mai mult de 5 minute pentru a se termina, dar asta nu înseamnă că sunt toate la fel.

Ești cineva care găsește frumusețea într-un tablou abstract? www.indianartzone.com este un site care trebuie vizitat, unde găsiți o varietate de picturi abstracte .

Sunt pictate în mod excepțional de acei artiști care își petrec timpul gândindu-se la cum să livreze pictura de cea mai bună calitate. 

Must read pentru orice om pasionat de DIY sau alte amenajari interioare

Lista noastra de preturiVrei oferta emisa gratuit?

Zugraveli decorative rapide si ușoare

Este ușor să creezi pereți frumos zugraviți fără a cumpăra unelte scumpe. Încercați una (sau toate) dintre aceste tehnici simple și înfrumusețați rapid orice perete din casa.

Pictura decorativă pe perete poate adăuga un efect dramatic oricărei încăperi. Puteți învăța câteva tehnici ușoare pentru zugraveli decorative pe perete pe care le puteți folosi astăzi, chiar dacă sunteți nou-nouță în pictura decorativă. Această „școală de decorare într-un articol” de cinci minute vă poate aduce pictura cu finisaj fals în cel mai scurt timp.

Citeste articol despre zugraveli decorative pe care le poti face si tu!

Ce cred clientii nostrii
despre serviciile noastre de zugraveli?

Foarte buni profesionisti

Zugravii din echipa Utopian Construct au făcut o treabă bună dar și curațenie după ei. Recomand!

Cei mai ok zugravi

Echipa asta a respectat termenul asumat de la inceput. Dupa mai mulți Dorei, sunt foarte fericită că am ales Utopian Construct

Recomand!

Baieții au lucrat bine sub stres, că era și soacra mea cu ei, și au făcut o treabă bună. Sunt mulțumită de rezultat.