Atunci cand vorbim de amenajarea exterioara a casei tale, trebuie sa va gandiți daca veti cere ajutorul unui profesionist.

In acest articol, colegii nostrii au luat un interviu lui Cristian Bobiș, peisagist, ce ne-a dat o lista de Sfaturi pentru o grădină de vis!

Îți mulțumim că ai acceptat invitația noastră, Cristian. Spune-ne te rugăm cum ai ajuns să alegi această frumoasă meserie și cum te simți la fiecare nou proiect?

A fost o pură întâmplare. În clasa a 11-a am început să mă pregătesc pentru Facultatea de Arhitectură, dar simțeam că progresul era destul de lent. Erau lucruri pe care nu am reușit să le asimilez într-un timp scurt, astfel am decis să stau un an acasă pentru a mă pregăti mai bine. Pasiunea mea pentru amenajări, corelată cu iubirea pentru natură, m-a dus spre minunata zonă a peisagismului.

Cât de mult/des apelează românii la serviciile unui peisagist?

Observ o creștere a interesului pentru serviciile unui expert în peisagist și în România. Această creștere s-a accentuat mai ales în perioada de și după pandemie. Petrecând o perioadă mai lungă acasă, oamenii au început să realizeze importanța unei grădini roditoare, a unei oaze de relaxare, a unei suprafețe de gazon sănătoase și curate, a florilor sau a gardurilor vii.

cum arata o gradina gandita de un peisagist profesionst

Când crezi că este momentul potrivit în an în care este recomandat să cerem părerea unui peisagist?

Cel mai bun moment este în perioada Noiembrie – Februarie. Acesta e un sezon în care sectorul contrucțiilor este mai liniștit și peisagiștii pot potența maximul dintr-o grădină. Este recomandat să aloce câteva săptămâni înaintea demarării proiectului pentru stabilirea bugetului clientului, propunerea virtuală de amenajare și semnarea contractelor.

Care sunt provocările principale ale acestei meserii? Cum sunt interacțiunile și satisfacțiile pe care le trăiește un peisagist?

Întâlnești mult scepticism din partea unor clienți, astfel că un alt element esențial este comunicarea clară, apoi capacitatea peisagistului de a asculta și analiza toate nevoile corelată cu încrederea acordată.

Ceea ce contează este rezultatul final al unui proiect, când reușești să creezi o curte care  să acopere nevoile clienților, o curte care să lucreze pentru ei și care să le aducă liniștea și armonia pe care și-o doresc.

Ce ar trebui să știe oamenii atunci când vor să își amenajeze curtea?

Este foarte bine ca lumea să se documentează de pe internet, reviste sau bloguri, dar să știe și că multe imagini sunt creații forțate sau nu sunt potrivite pentru orice zonă. Diferite plante cresc și se dezvoltă doar în anumite condiții de sol, climatice, etc.

O altă sugestie ar fi ca în momentul în care apelează la un peisagist să îi transmită acestuia care sunt nevoile și așteptările lor, când vine vorba de amenajarea zonei exterioare. De exemplu, dacă au nevoie de o zonă de depozitare, bbq, piscină, animale și un buget stabilit pentru ține cont de aceste criterii, în propunerile de amenajare.

Gradina si terasa creata de un peisagist

Multă lume este în căutare de plante/copaci cu creștere rapidă – ce ne-ai putea recomanda în această direcție?

Este oarecum un mit. Toata lumea cunoaște aborele numit Paulownia, dar este o specie potrivită în parcuri și spații deschise. Aș recomanda arbori care au o creștere relativ rapidă : Arțar, Mesteacăn, Salcia – aceasta mai ales în jurul unui lac sau lângă o zonă cu multă apă. Arborele de lalea, Plop euro-american – crește înalt și se poate folosi ca și o cortină împotriva prafului, iar partea frumoasă e că nu produce puf ca restul plopilor, Chiparos este indicat pe post de gard viu.

Speciile enumetare mai sus sunt câteva exemple potrivite pentru zona noastră.

Care sunt trendurile în 2021 în amenajarea spațiului exterior?

Trendurile în materie de landscaping în 2021 se indreaptă foarte mult către cuvântul ”eco” sau “eco-conscious”, însemnând să încerci să incluzi în amenajare specii de plante native sau cât mai apropiate de acestea. Recomand proprietarilor de grădini să fie deschiși către ideea de a include plante perene în grădină. Acest aspect atrage mai multe viețuitoare benefice în curte, crează mai multă culoare și diversitate.

Ce plante ne recomanzi pentru interior și de ce?

Cele mai populare plante pe care le recomand sunt Dracena, Calathea/Planta care se roagă, Palmierul Doamnei, Palmierul Umbrela. Sunt doar câteva exemple. Vă recomand să vă consultați cu un Garden Expert la o pepinierĂ care furnizează și plante de interior sau un peisagist care vă oferă soluții și în funcție de lumina sau temperatura medie din interiorul pe care doriți să îl amenajați.

Spune-ne un secret din arta ta, pe care îl aplici la majoritatea proiectelor

Nu am un secret anume. Încerc să creez o ambianță plăcută prin repetiție și echilibru. Pun accent pe alternanța între plante, adica includ plante cu decor all season și plante în funcție de sezon. Se pot include și elemente de hardscaping, adica elemente mici de construcție în gradină pentru a avea un impact vizual și estetic mai accentuat.

Se maturizează piața din România, pe acest domeniu ? Cât de căutați sunt tinerii peisagiști?

Chiar dacă destul de încet, se simte o maturizare. Accesul la internet și resurse externe a avut un impact major asupra publicului. Numărul peisagiștilor este în creștere, de asemenea și oferta pe piața materialelor de hardscape și a materialului dendro-floricol este nelimitată. Este necesară puțină creativitate, know-how și out of the box thinking pentru ca tot mai multe dintre curțile din România să arate bine.

Cum crezi că va evolua acest domeniu din punct de vedere al nevoilor de acoperit având în vedere că tot mai multe familii se mută de la apartamente către casă?

Familiile care se mută la casă vor apela la firme specializate în domeniu, atât pentru amenajare, cât și pentru întreținere. O curte frumoasă înseamnă și responsabilități și muncă permanentă, dar satisfacția este pe măsură.

Merita sa angajati un peisagist?

Hai sa aflii acum mai pe scurt care sunt beneficiile pe care o gradina cu un peisagist lucrata o sa aibe:

Conținutul paginii „Merită să angajați un peisagist?„

Îmbunătățirile la domiciliu vin în multe feluri. În timp ce unii oameni aleg să își remodeleze sau să renoveze casele, alții pot alege un proiect la fel de simplu precum amenajarea peisajului.

Designul peisagistic oferă o gamă largă de avantaje proprietarilor de case. Proprietarii de proprietăți pot crește atractivitatea și aspectul caselor lor prin amenajarea și amenajarea peisajului potrivite.

În plus, acest proiect costă mult mai puțin decât proiectul mediu de remodelare sau renovare.

Dacă te-ai surprins că navighezi online în căutarea adăugării peisagistice perfecte pentru proprietatea ta, atunci angajarea unei companii de design peisagistic poate fi una dintre cele mai bune decizii pe care le vei lua.

Designul peisajului este mult mai mult decât plantații luxuriante. Lucrul cu o companie cu experiență în design peisagistic vă va expune la o gamă largă de opțiuni de design care se vor potrivi bugetului dumneavoastră.

De la o potecă șerpuitoare la o curte formală, de la o poartă cu trandafiri cățărători până la elemente de apă instalate în curtea dvs., posibilitățile sunt nesfârșite.

Deși aceste posibilități par incitante, este posibil să aveți totuși un sentiment sâcâitor că a face lucrurile singur vă va economisi mulți bani.

Dacă vă gândiți dacă merită să angajați un designer peisagist, mai jos sunt câteva beneficii pe care le puteți obține.

Serviciu profesional

sfaturi pentru o gradina de vis creat cu un peisagist
spatiu construit sfaturi pentru gradina de la cel mai celebru peisagist englez

Sursa paginii: Spatiul Construit– Vezi mai multe sfaturi pentru o gradina de vis de la cel mai celebru peisagist englez, in acest articol de pe SpatiulConstruit.ro

Lucrul cu un designer de peisaj profesionist vă garantează un serviciu profesional. Spre deosebire de tine, designerul de peisaj are ani de experiență practică

Aceasta înseamnă că trebuie să fi văzut multe și să fi gestionat diferite dificultăți care i-au pregătit pentru orice s-ar putea confrunta în proiectul tău.

Angajarea unui peisagist vă scutește de stresul brainstorming-ului despre cum să rezolvați problemele întâlnite în timpul proiectului.

De asemenea, vă crește așteptările; la urma urmei, ai angajat un profesionist pentru a face bine.


Citeste si:


Economisire de timp

Dacă sunteți genul ocupat, sunt șanse mari ca proiectul dorit de amenajare a teritoriului să nu fie finalizat într-o săptămână, lună sau într-un an.

Există întotdeauna șansa ca să nu ai timp să abordezi proiectul.

Cu toate acestea, cu un antreprenor de peisagism, vă puteți concentra pe munca dvs. și pe proiecte mai productive.

În plus, antreprenorul dvs. de peisagism poate livra proiectul într-un timp mai scurt în comparație cu timpul pe care l-ați fi luat.

Contractorii de peisaj lucrează adesea ca o echipă. Mâinile suplimentare pe care le primesc vor accelera proiectul.

Selectarea și achiziționarea materialelor

Calitatea proiectului dumneavoastră de amenajare a teritoriului depinde de calitatea materialelor care au intrat în el.

Alegerea materialelor de amenajare poate fi un pas dificil pentru tine. Cel mai probabil te vei confrunta cu un număr copleșitor de opțiuni.

De asemenea, puteți întâmpina probleme pentru a determina ce material oferă cea mai bună calitate și durabilitate.

Designerii de peisaj, pe de altă parte, au experiența necesară pentru a selecta, comanda și livra rapid acele materiale.

Acest lucru va reduce semnificativ timpul de proiect, va economisi mai mulți bani în costuri și, de asemenea, va crește șansele de durabilitate și satisfacție.

Plantele potrivite

Dacă te-ai hotărât pentru o grădină mică în curtea ta, unele plante se vor descurca extrem de bine în zona ta.

Alegerea acestor plante poate fi o bătaie de cap. Chiar și după ce te-ai stabilit pe plante pentru a le adăuga grădinii tale, găsirea lor se poate dovedi extrem de solicitantă.

Angajând un designer peisagist, vă puteți salva de stres. Designerii au adesea o gamă largă de opțiuni de plante.

De asemenea, vă educ cu privire la potrivirea plantelor și cum să le îngrijiți. După ce au fost făcute selecțiile, ei le vor sursa și le vor planta pentru tine.

Mai puține șanse de eroare

Când vă gestionați proiectul de amenajare a teritoriului, există șansa să faceți greșeli de începători care vor afecta rezultatul general al proiectului.

Aceste greșeli de începător vă vor costa bani, timp și efort. Angajarea unor profesioniști care au cunoștințele tehnice adecvate vă va salva de această problemă.

Puteți fi siguri că, cu un profesionist, este posibil să puteți obține o rambursare sau să repetați o lucrare dacă există o eroare.

Bun pentru buget

Când vă planificați proiectul de amenajare a teritoriului, trebuie să vă fi luat în considerare cu siguranță cât sunteți dispus să cheltuiți pentru proiect.

Angajarea unui profesionist vă va ajuta să respectați bugetul respectiv. La începutul proiectului, trebuie să fi discutat despre bugetul tău, iar peisagistul ar fi întocmit un plan pe baza acestuia.

Cu toate acestea, dacă alegeți să vă ocupați singur de proiect, puteți achiziționa mai multe materiale decât este necesar sau puteți găsi alte completări care vă vor face să treceți peste buget.

Bună planificare, management, execuție și livrare a proiectelor

Cu un designer de peisaj profesionist, vă puteți bucura de un plan de proiect perfect desenat, cu termene și detalii de livrare a proiectului.

Acest lucru vă oferă șansa de a planifica în consecință, știind că proiectul va fi finalizat într-un interval de timp.

S-ar putea să nu se spună același lucru atunci când gestionați singur proiectul de amenajare a teritoriului.

Lista noastra de preturiVrei oferta emisa gratuit?

Zugraveli decorative rapide si ușoare

Este ușor să creezi pereți frumos zugraviți fără a cumpăra unelte scumpe. Încercați una (sau toate) dintre aceste tehnici simple și înfrumusețați rapid orice perete din casa.

Pictura decorativă pe perete poate adăuga un efect dramatic oricărei încăperi. Puteți învăța câteva tehnici ușoare pentru zugraveli decorative pe perete pe care le puteți folosi astăzi, chiar dacă sunteți nou-nouță în pictura decorativă. Această „școală de decorare într-un articol” de cinci minute vă poate aduce pictura cu finisaj fals în cel mai scurt timp.

Citeste articol despre zugraveli decorative pe care le poti face si tu!

Ce cred clientii nostrii
despre serviciile noastre de zugraveli?

Foarte buni profesionisti

Zugravii din echipa Utopian Construct au făcut o treabă bună dar și curațenie după ei. Recomand!

Cei mai ok zugravi

Echipa asta a respectat termenul asumat de la inceput. Dupa mai mulți Dorei, sunt foarte fericită că am ales Utopian Construct

Recomand!

Baieții au lucrat bine sub stres, că era și soacra mea cu ei, și au făcut o treabă bună. Sunt mulțumită de rezultat.