Tavanul de izolare fonică a subsolului este cel pe care îl poți face singur. Există multe modalități DIY de a face acest lucru, dar una dintre cele mai populare este utilizarea izolației din fibră de sticlă.

Scopul principal al izolației din fibră de sticlă este reducerea transmiterii zgomotului aerian. Face acest lucru prin captarea aerului în buzunarele minuscule ale materialului. Acest aer acționează ca un tampon, reducând sunetul care circulă prin el și în alte spații.

image - Soundproofing Basement Ceiling Everything You Need to Know
Izolarea fonică a tavanului de la subsol Tot ce trebuie să știți

Izolația din fibră de sticlă, deși nu este singurul material izolant fonic pentru tavanul subsolului, este unul dintre cele mai bune, deoarece are proprietăți de absorbție ridicată a energiei, care atenuează sunetele și vibrațiile.

Alte tipuri de materiale precum cauciucul sau lemnul pot fi, de asemenea, folosite pentru a ajuta la izolare fonică; cu toate acestea, ele nu sunt la fel de eficiente în oprirea transferului de zgomot ca izolația din fibră de sticlă.

De ce aveți nevoie de izolare fonică a tavanului de la subsol?

Subsolurile sunt adesea folosite pentru depozitare, dar deoarece sunt construite sub pământ, pot fi susceptibile la umiditate. Acest lucru poate duce la creșterea mucegaiului care poate cauza probleme respiratorii.

Tavanele de la subsol sunt, de asemenea, o problemă, deoarece tavanul este atât de aproape de pământ, încât nu are suficient flux de aer.

Umiditatea de la sol de dedesubt se va acumula pe tavanul subsolului și, în cele din urmă, se va scurge prin scândurile de tavan în spațiul de locuit de deasupra.


Citeste si:


Cum sunt transmise undele sonore la și de la subsol?

Izolarea fonică este o parte importantă a oricărui proiect de îmbunătățire a locuinței. Este vital să înțelegeți cele trei moduri în care sunetul circulă, în și din subsol, înainte de a începe orice proiect de izolare fonică DIY.

Există trei moduri principale prin care zgomotul să circule prin casa dvs.: în aer (unde sonore), conducție (atunci când moleculele de aer transferă vibrațiile sonore) și difuzia (undele sonore care răsună de obiecte).

Zgomot din aer

Puteți auzi undele sonore care călătoresc prin undele de aer, adică sunt oricare dintre zgomotele pe care le auziți în mod normal. Ei călătoresc prin uși, ferestre deschise, case scărilor, holuri și alte spații dintr-o clădire.

Zgomotul aerian poate proveni din mai multe surse. Acestea pot include conversații, radioul sau televizorul, vehiculele motorizate, câinii care latră sau avioanele care zboară pe cer.

Sunet transmis mecanic

Zgomotul pe care un motor de avion îl face atunci când zboară deasupra capului poate trece cu ușurință prin pereți, tavane, podele și acoperișuri ale unei clădiri. Zgomotul devine de natură mecanică și poate călători prin pământ sau orice alt obiect în calea lui.

Transmisia clasa de izolare la impact reprezintă clasificarea sunetului transmis în funcție de adâncimea de la care este generat. De exemplu, un sunet generat printr-o uşă poate fi clasificat ca tipuri de clasă I sau II. Este greu de spus exact de unde a venit sunetul.

Poate fi orice, de la un obiect scăpat pe podea, la zgomotul provenit de la un aparat de aer condiționat montat pe un perete exterior sau ceva care lovește un perete sau un alt obiect.

Zgomot de flancare

Zgomotul de flancare, care este sunetul care se deplasează printr-un drum indirect dintr-un loc în altul, este o problemă comună în casele rezidențiale și proprietățile comerciale.

Aceasta înseamnă că sunetul poate călători lateral prin grinzile unei clădiri sau chiar să rezoneze prin conductele dintr-o clădire sau să vibreze printr-o podea de beton. Poate fi auzit chiar și din spatele ușilor închise și de la distanță

Izolarea fonică a unei clădiri ar trebui să blocheze în mod eficient toate cele trei căi de circulație a sunetului prin aceasta: scurgeri de aer, vibrații mecanice și sunet transmis în aer.

Elementele de bază ale izolației fonice pentru tavan

Izolarea fonică a tavanului este un proces de reducere a cantității de zgomot care este transmis dintr-o cameră în alta. Sunetul va fi diminuat fie prin absorbția vibrațiilor, fie prin reflectarea acestora înapoi în cameră.

Cum ar trebui să izolam fonic tavanul?

Pentru a izola fonic un tavan, trebuie să protejați grilajul de deasupra acestuia, adăugând material suplimentar pentru a bloca sau a suprima zgomotul. De asemenea, trebuie să întrerupeți modul în care vibrațiile mecanice se deplasează prin grinzi și suporturi, lăsându-le să se odihnească la diferite niveluri

Cele mai dificile căi de izolat fonic sunt cele care parcurg calea cea mai lungă sau cea mai indirectă, deoarece aceste direcții transportă mai mult sunet. Dacă plănuiți acest tip de izolare fonică, uitați-vă la pereții interiori de la subsol, sistemele HVAC și instalațiile sanitare.

Cunoașterea celor de mai sus vă va ajuta să alegeți dacă doriți să utilizați materiale de amortizare a zgomotului sau care sunt în mod special

Iată cele patru elemente principale ale izolației fonice:

1. Decuplare

Decuplarea diferitelor niveluri din locuința dumneavoastră poate fi realizată prin crearea unor goluri între grinzi și straturile de tavan, sau alte suprafețe solide, care vor sparge undele sonore și vă vor oferi o măsură excelentă împotriva poluării fonice.

2. Adăugarea Masei

Vibrațiile sonore sunt create de undele prea mici pentru a fi văzute. Scăderea „masei” pereților tăi va îngreuna circulația zgomotului. Totuși, acest lucru este posibil numai dacă materialele folosite sunt suficient de grele pentru a face diferența.

Ca regulă generală, construirea unui alt strat de gips-carton la 5 inci de peretele existent va reduce transferul de sunet doar cu aproximativ cinci decibeli. Deci, deși această măsură poate fi utilă dacă adolescentul tău exersează tobe într-o cameră și vrei să dormi în camera alăturată, s-ar putea să nu fie suficient pentru a ajuta la o petrecere a adolescenților care are loc pe hol.

3. Absorbant

O pernă moale ar putea părea să înăbușească sunetul provenit de la tunet, dar asta nu înseamnă că izolația poate face același lucru. În realitate, o pătură cu spumă neclară sau montată pe fibre oferă doar un nivel de protecție similar cu cel al căștilor cu anulare pasivă a zgomotului.

Cu cât materialul este mai dens, cu atât absoarbe mai bine sunetul. Membranele de vinil, MDF (plăci de fibre de densitate medie) sau chiar gips-carton tind să ofere cote de absorbție puțin mai bune decât fibra de sticlă obișnuită. Cu toate acestea, adăugarea de izolație în spatele unei bariere mai dense va îmbunătăți dramatic absorbția sunetului.

4. Amortire

A fost dezvoltat un nou tip de compus de amortizare care scade numărul de vibrații sonore care se deplasează de la o suprafață la una învecinată. Acest material poate fi folosit și pentru tavane și perete, pentru a preveni răspândirea sunetului în cameră.

Gips-cartonul acustic, de exemplu, este o opțiune mult mai bună decât gipsul obișnuit, deoarece este mai eficient la amortizarea undelor sonore.

Sunetul circulă pe undele de aer, așa că este important să îngustiți spațiile pentru a vă asigura că sunetul nu intră sau iese. Golurile din spațiile dintre pereți, tavane, podele și ferestre pot permite sunetului să pătrundă. Sigilarea acestora cu calafate acustic și spumă este o idee bună.


Lista noastra de preturiVrei oferta emisa gratuit?

Zugraveli decorative rapide si ușoare

Este ușor să creezi pereți frumos zugraviți fără a cumpăra unelte scumpe. Încercați una (sau toate) dintre aceste tehnici simple și înfrumusețați rapid orice perete din casa.

Pictura decorativă pe perete poate adăuga un efect dramatic oricărei încăperi. Puteți învăța câteva tehnici ușoare pentru zugraveli decorative pe perete pe care le puteți folosi astăzi, chiar dacă sunteți nou-nouță în pictura decorativă. Această „școală de decorare într-un articol” de cinci minute vă poate aduce pictura cu finisaj fals în cel mai scurt timp.

Citeste articol despre zugraveli decorative pe care le poti face si tu!

Ce cred clientii nostrii
despre serviciile noastre de zugraveli?

Foarte buni profesionisti

Zugravii din echipa Utopian Construct au făcut o treabă bună dar și curațenie după ei. Recomand!

Cei mai ok zugravi

Echipa asta a respectat termenul asumat de la inceput. Dupa mai mulți Dorei, sunt foarte fericită că am ales Utopian Construct

Recomand!

Baieții au lucrat bine sub stres, că era și soacra mea cu ei, și au făcut o treabă bună. Sunt mulțumită de rezultat.