Acest articol despre finisajul lemnului ca sa fie satinat este adus de către colegii nostrii de la Atelierul BUCURESTI, specialisti in tot ce inseamnă mobila si mobilier la comanda.

Cum se produce un finisaj din lemn satinat frecat manual — Probabil cel mai important pas în obținerea unui finisaj neted și profesional este ștergerea finală. Este imposibil să obțineți un finisaj fără praf, absolut neted, fără șlefuire în majoritatea condițiilor aplicate pe teren.

Puteți obține un finisaj „destul de bun” fără o frecare finală?

Da, dacă ați făcut o treabă bună șlefuind între fiecare strat înainte de stratul final de finisare.

Da, dacă ați aspirat și ați zdrențuit cu mult înainte de finisarea finală și dacă lucrați într-un mediu oarecum controlat, unde perturbarea prafului poate fi redusă la minimum.

Da, dacă ați păstrat curate peria, găleata și pistolul de pulverizare, precum și filtrul de pe HVLP, astfel încât să nu existe transfer de resturi la suprafață.

Cum să produci un finisaj din lemn satinat frecat manual, pentru finisarea interioară a lemnului_62497f3fd9978.jpeg
Cum să produci un finisaj din lemn satinat frecat manual, pentru finisarea interioară a lemnului_62497f3fd9978.jpeg

Cum să produci un finisaj din lemn satinat frecat manual

Dacă nu puteți face toate cele de mai sus sau dacă doriți pur și simplu cele mai bune finisaje, va trebui să faceți o frecare finală.

Sistem de finisare Shellac / Lac

Există o serie de straturi transparente care sunt utilizate pentru lucrările de pete. Am folosit multe dintre ele. Sistemul pe care îl prefer și îl folosesc de cele mai multe ori este sistemul de șelac și lac.

Sistemul shellac/lac funcționează bine pentru periere sau finisare cu pulverizare HVLP. Mulți pictori profesioniști preferă lacul pentru finisarea prin pulverizare din cauza uscării rapide și a proprietăților bune de pulverizare ale lacului. Dezavantajul lacului este, desigur, mirosul și incapacitatea de a-l aplica cu pensula.

Aplicarea lacului prin pulverizare este de cele mai multe ori imposibilă în scenariul de revopsire al unei locuințe ocupate. Shellac, pe de altă parte, se usucă rapid, pulverizează și perie bine, iar mirosul este mult mai puțin inacceptabil. Folosesc Quick 15 (Zinsser) ca componentă a lacului, ceea ce face ca întregul sistem să se usuce rapid.

Șerlac ca sigilant

Odată ce colorarea este uscată (consultați eticheta produsului – de obicei peste noapte, dar unele pete pot fi terminate după câteva ore), puteți începe finisarea.

În timp ce șelac este potrivit pentru utilizare ca finisaj final, este adesea folosit ca sigilant cu uscare rapidă înainte de un strat(e) final(e) de lac. Lacul folosit împreună cu șelac trebuie să fie un lac pe bază de ulei (cum ar fi Quick 15).

Poliuretanii și finisajele pe bază de apă nu vor adera la șelac, deoarece conține o ceară naturală. Există șelac-uri speciale „de-cerate” care pot fi folosite cu alte finisaje, va trebui să căutați puțin pentru a găsi aceste produse. Un astfel de șelac este Zinsser’s Seal Coat, care poate fi reacoperit cu cele mai multe straturi de finisare transparente.

În mod obișnuit, veți aplica trei straturi de finisaj (sau mai multe), pentru a obține suficientă construcție subțire pentru o lucrare cu aspect profesional. Pentru a preveni șlefuirea prin finisaj și îndepărtarea accidentală a petelor, nu fac nicio șlefuire până nu am aplicat două straturi de șelac. În mod normal, voi aplica două straturi de șelac, apoi șlefuiesc, apoi aplic un strat final de lac.

Finisajul satinat frecat manual – Partea 2

Shellac, spre deosebire de unele finisaje, nu necesită șlefuire între straturi pentru o aderență adecvată. Al doilea strat de șelac se va topi în primul fără a fi nevoie de a crea un profil de suprafață pentru aderența între straturi. O altă caracteristică plăcută a șelacului este că nu va reuda și nu vă va îndepărta petele pe bază de ulei, așa cum ar putea face un etanșant sau un lac de șlefuit pe bază de ulei.

Citiți: Shellac, este rolul în finisarea lemnului

După ce au fost aplicate două straturi, puteți șlefui cu grijă pentru a nivela și netezi finisajul. Îndepărtați tot praful de șlefuit urmând cu un aspirator și o cârpă. Nu deveniți prea agresivi cu prima șlefuire, finisajul este încă destul de subțire și dacă nu aveți grijă, veți șlefui prin șelac pe margini și colțuri.

Vată de oțel sau tampoane de curățat din lână sintetică pot fi folosite pentru a netezi suprafețele conturate și modelele detaliate.

Finisare cu Lac

Îmi place să folosesc lac pentru finisajul meu final, deoarece este mai rezistent la apă și chimic decât șelac. Shellac se va dizolva dacă este curățat cu un detergent care conține amoniac sau alcool – lacul nu se va dizolva. Shellac va dezvolta, de asemenea, pete albe de apă dacă apa este lăsată la suprafață pentru perioade lungi de timp.

Notă: dacă finisați o suprafață care probabil va avea apă pe ea, este posibil să doriți să puneți două (sau trei) straturi de lac peste sigilantul shellac pentru a vă asigura că apa nu intră în contact cu șelac-ul de dedesubt.

De ce să nu folosiți doar lac și să omiteți shellac-ul împreună?

Deoarece șelac nu vă va reudă pata așa cum o va face lacul. Una dintre problemele legate de utilizarea lacului de ulei (sau uretanilor de ulei) împreună cu o pată de ulei, este că puteți șterge unele dintre culorile petelor atunci când aplicați lacul. Deoarece solventul din șelac este alcool și nu băuturi spirtoase minerale, nu va reuda și nu va îndepărta o pată pe bază de ulei.

Shellac este subțire cu apă și se periază bine, chiar și peste el însuși. Lacul, atunci când este folosit ca strat de protecție final peste două sau trei straturi de șelac cu uscare rapidă, nici nu reudă și nici nu înmoaie șelacul în sine. Sistemul shellac/lac vă oferă un timp de lucru mai lung, o mai bună uniformitate a strălucirii și mai puține șanse de rezistență la perie în comparație cu un sistem de finisare integral cu lac sau cu poliuretan.

Cu excepția situațiilor supuse apei, șlefuiesc bine (apoi vac și lipesc) înainte de un singur strat final de lac, acest lucru îmi oferă o suprafață plană bună la care adaug un strat transparent (lac) final rezistent chimic și pentru că sunt Trecând peste shellac, am timp de lucru bun (relativ vorbind) cu lac cu uscare rapidă sau mai lentă.

Trebuie citit:

Finisajul satinat frecat manual – Partea 3

Odată ce **lacul s-a uscat și întărit timp de câteva zile (în funcție de lacul pe care îl utilizați), puteți șterge finisajul. Începeți cu o șlefuire ușoară cu hârtie cu granulație 400 – nu exagerați și aveți grijă la margini și colțuri. Încercați să eliminați numai bavurile și denivelările din lac.

How to Produce a Hand Rubbed Satin Wood Finish, for Interior Architectural Wood Finishing
Cum să produci un finisaj din lemn satinat frecat manual, pentru finisarea interioară a lemnului

Dacă șlefuiți prea mult, veți șlefui prin lac până la șelac, lăsând o „margine” unde cele două se unesc. Dacă se întâmplă acest lucru, va trebui să reacoperiți lacul. Păstrează-l ușor. După această șlefuire foarte ușoară, folosind vată de oțel 0000, frecați suprafața pentru o ultimă dată, acest lucru va netezi și va mat lacul până la o strălucire moale și plăcută de satin în timp ce îndepărtați (sau ascundeți) orice zgârieturi de la șlefuirea cu granulație de 400.

Epilare cu ceară de finisare

Dacă doriți să creșteți puțin strălucirea în timp ce adăugați o atingere finală de netezire, aplicați un strat sau două de ceară de finisare. Ceara de finisare a pastei se aplică cu vată de oțel 0000 în direcția granulei lemnului și după aproximativ cincisprezece minute de timp de uscare, este lustruită cu o cârpă moale curată sau o roată de lustruit. Cel mai bine este să aplicați două straturi. Aplicați primul strat, lăsați-l să se usuce, lustruiți apoi repetați procesul din nou.

Un finisaj fără ceară este puțin mai ușor de întreținut în unele situații. O suprafață ceară se poate păta (dar petele se șterg ușor cu o cârpă). Pe de altă parte, puteți „repara” strălucirea unei suprafețe cerate cu ușurință prin simpla epilare și șlefuire.

O notă finală:

Această metodă de finisare „satinată” frecat manual, este de obicei perfectă pentru lemnul arhitectural de interior, inclusiv ușile și balustradele etc… Dacă finisați un instrument muzical sau un blat de masă cu finisaj fin, probabil că veți dori să utilizați lac și să îl lustruiți pentru a obține un luciu ridicat.

Lacul este similar cu șelac prin faptul că fiecare strat se topește unul în celălalt – acest tip de finisaj funcționează bine pentru frecare cu luciu ridicat, deoarece nu există „straturi” de finisare. Fiecare strat se topește în stratul anterior, formând un finisaj omogen clar, permițându-vă să frecați fără a avea problema frecării printr-un anumit strat de finisaj, care va lăsa o uzură prin creastă.

Oricum, trebuie să ai grijă să nu freci până la pată, altfel va trebui să repari (cu pricepere) pata. Cu compuși de frecare fin progresivă, puteți obține un finisaj mai fin și un luciu mai mare. Acest tip de tratament este rezervat celor mai bune piese de lemn și nu este standardul utilizat pentru ornamentele arhitecturale din lemn.

**Notă: Folosiți lac pe bază de ulei peste șelac. Nu utilizați poliuretan sau acrilice pe bază de apă, deoarece acestea nu vor adera la șelac. Dacă aveți îndoieli, Zinsser face un shellac fără ceară numit „Seal Coat”, utilizați acest lucru în loc de shellac obișnuit.

Faceți clic aici pentru fișa de date Seal Coat

Lista noastra de preturiVrei oferta emisa gratuit?

Zugraveli decorative rapide si ușoare

Este ușor să creezi pereți frumos zugraviți fără a cumpăra unelte scumpe. Încercați una (sau toate) dintre aceste tehnici simple și înfrumusețați rapid orice perete din casa.

Pictura decorativă pe perete poate adăuga un efect dramatic oricărei încăperi. Puteți învăța câteva tehnici ușoare pentru zugraveli decorative pe perete pe care le puteți folosi astăzi, chiar dacă sunteți nou-nouță în pictura decorativă. Această „școală de decorare într-un articol” de cinci minute vă poate aduce pictura cu finisaj fals în cel mai scurt timp.

Citeste articol despre zugraveli decorative pe care le poti face si tu!

Ce cred clientii nostrii
despre serviciile noastre de zugraveli?

Foarte buni profesionisti

Zugravii din echipa Utopian Construct au făcut o treabă bună dar și curațenie după ei. Recomand!

Cei mai ok zugravi

Echipa asta a respectat termenul asumat de la inceput. Dupa mai mulți Dorei, sunt foarte fericită că am ales Utopian Construct

Recomand!

Baieții au lucrat bine sub stres, că era și soacra mea cu ei, și au făcut o treabă bună. Sunt mulțumită de rezultat.